/Nieuws: Maart Probeersels

Geschreven door Marenne Hoeksema op 21 maart 2014.

Ik ben bezig geweest met heel veel ambachtelijke probeersels. Ik heb heelv aak zitten wachten tot dingen waren gedroogd of uitgezet of gehard. Ik ben er achter gekomen dat de dingen die ik voor ogen heb onmogelijk worden genoemd, niet beschikbaar of niet bestaand – maar ik geef niet op. Ik moet nog steeds resultaat zien van de laatste 3 weken. Het is zowel spannend als frustrerend tegelijk.

Neon!
Ik wil een serie boeken maken met neon boekbinderslinnen. Uit wat onderzoek bleek dat neon boekbindlinnen helemaal niet bestaat. Ik besloot toen om mijn eigen te maken en heb er verschillende handleidingen op nageslagen. Ik vond de meest kost-efficiënte manier om dat te doen, alles wat ik nodig was was wat methyl-cellulose (behangersplaksel) en tissue-papier. Ik heb het geprobeerd en het was niet zo moeilijk.
Dus toen ging ik naar de stoffenmarkt om neon-stof te zoeken. Er werd me verteld dat neon linnen of katoen helemaal niet bestaat, maar ik zie overal neon t-shirts in dat katoen-polyester blends enzo. Dat soort stof zoek ik dus – dun en niet stretch of glanzend – maar ik kan het nergens vinden. Misschien kan ik wat shirts voor een goedkope prijs vinden ergens, of ik probeer het toch met het glanzende zijde wat ik kocht. Ik weet het nog niet.

Siliconen!
Sinds ik mijn eigen papier ben gaan maken ben ik op zoek naar een manier om herbruikbare vormen te maken om watermerken te maken. Het komt er op neer dat ik mijn eigen rubber stempels wil maken maar met gaatjes in het achtermateriaal om het water door te laten.
Na een hele hoop research kwam ik er achter dat ik mijn eigen mal kan maken met een soort siliconen-klei. Ik dacht dat ik een antislip mat in de klei kon duwen voor het hard werd om alle losse vormen op de juiste plaats te houden. Maar dat werkt niet. Siliconen blijft niet vast zitten aan rubber of plastic of stof of elk ander water-resistent materiaal dat ik kon bedenken. En er bestaat geen siliconen-lijm. Siliconen blijven alleen maar vast zitten aan siliconen. Dus nu ben ik een manier aan het zoeken om zelf een flexibele achterkant te maken van siliconen. Op het moment ben ik aan het wachten op het uitharden van een vel siliconen dat ik heb gemaakt op een strijkkralen-bord. Als dat werkt dat duw ik de vormen daar in en hoop ik dat het allemaal vast blijft zitten!

Schepramen voor het maken van papier!
Ik ben bezig geweest om schepramen te maken in veel verschillende maten. Het is geen pretje om ze te verven, maar het is nodig als je niet wilt dat je ramen gaan ritten. Het duurt een paar dagen omdat de verf langzaam droogt en het 2 lagen op 4 kanten nodig heeft. Maar nu zijn ze klaar!