/Marenne

Marenne_klein

Mijn naam is Marenne Hoeksema. Ik ben een creatief boekbinder gevestigd in de buurt van Amsterdam. Ik maakte mijn eerste boek in 2008 tijdens een Artist Book Workshop op de kunstacademie en was meteen verkocht. In de jaren daarna heb ik mezelf alle boekbindtechnieken die mijn interesse wekten aangeleerd. Sinds 2012 deel ik een werkkamer met mijn huisgenoot. Hierdoor werd het maken en opbergen van boeken een stuk makkelijker dan aan mijn bureau in mijn oude slaapkamer. Het zorgde ook voor genoeg ruimte om te kunnen experimenteren met papier scheppen en marmeren. In 2013 besloot ik mijn webwinkel naar Etsy te verhuizen in de hoop een breder en internationaal publiek te bereiken.

Veel van mijn werk draait om (her)verbeelding. Ik heb er plezier in om materialen te recyclen, zoals langspeelplaten, openbaar vervoerstickets, computeronderdelen, etc, en ze in iets compleet nieuws te veranderen. Vaak word ik simpelweg verliefd op een materiaal en wil ik het graag gebruiken. Je kan je vast indenken dat ik een verzamelaar ben. Het gebeurt vaak dat ik alle materialen die ik nodig heb voor een nieuw bedacht project al in huis heb.
Ik hou van de uitdaging om nieuwe manieren te bedenken om oude boekbindtechnieken op een moderne wijze te gebruiken, waarbij technologie zoals 3d printen en laser snijden kan helpen om een nieuw spectrum van mogelijkheden te openen.

Of je mijn werk nou als kunst of ambacht ziet, mijn boeken zijn voornamelijk objecten om te gebruiken. Een boek wordt gemaakt om te lezen, om in te schrijven. Het wordt gemaakt om van generatie tot generatie door te geven. Het is een drager van informatie. Als ze me dat vragen, vertel ik dat mijn klanten. Ga het maar vullen met ideeën. Als mijn boeken worden gebruikt, dan doen ze de taak waar ik ze voor heb gemaakt!