/DIY: Regenboog Boek Handleiding

Geschreven door Marenne op 7 juni 2014 | geen reacties

Dit is een handleiding over het maken van een notitieboek met een “long stitch door een sleuven-rug met geweven kaft” binding. Ik noem het meestal gewoon “geweven long stitch”.

Gereedschappen & Materialen

Je hebt nodig (minimaal):

  • Papier of een notitieboek. Het papier kan zijn wat je zelf wil, als het maar gevouwen kan worden en niet te snel uit elkaar valt. Het notitieboek mag de goedkoopste zijn. Als het maar katernen heeft.
  • Karton van 250-300 g/m2 dik. Niet te dun, want je de scharnier moet niet breken, niet te dik, want je moet het nog wel kunnen vouwen om de scharnier te maken.
  • Draad. Het beste is standaard katoen/linnen maar wol of synthetisch materiaal kan ook gebruikt worden. Kies wat je mooi vind, als het maar niet te dik is voor een gewone naald of zo dun dat het je papier zal laten uitscheuren (zoals bijvoorbeeld standaard naaidraad dat zou doen.)
  • Lijm of dubbelzijde tape(roller). Als het maar niet water als basis heeft. PVC/Boekbinders-/Houtlijm is perfect.
  • Gereedschap: Een naald, schaar, hobbymes, een liniaal, een pen of potlood.

Stap 1: Het maken van de katernen

Van papier: volg A.
Van een extra notitieboek: volg B.

A-1:

Vouw de papieren door de helft. Als je een vouwbeen hebt kan je die gebruiken. Zo niet, gebruik je vingers of een schaar om een scherpe vouw te maken. Als je een goede papiersnijmachine hebt kan je de katernen later op maat snijden en hoef je niet heel precies te zijn. Je kan dan ook meerdere vellen tegelijk vouwen.
Als je geen snijmachine hebt kan je het beste de papieren eerst op maat snijden en ze dan 1 voor 1 vouwen – zo precies als je kan.


De hoeveelheid papier in een katern varieert met het gewicht van het papier. Als ik printpapier gebruik (80 of 90 grms), vouw ik meestal 8 papieren (dat is 32 pagina’s) per katern.
Steek de gevouwen papieren in elkaar tot je 6 (of meer) katernen hebt.

A-2:

(optioneel) Als je een snijmachine hebt kan je de katernen nu in de juiste maat snijden.

B-1:

Gebruik een notitieboek met katernen (niet gelijmde losse papieren of een ringband). Open het boek in het midden van een katern en snijd de draden door.

B-2:

De eerste en de laatste pagina van de katernen zijn aan elkaar gelijmd. Laat deze zitten en haal de middelste papieren van de katernen uit het boek.

B-3:

(optioneel) Als je een snijmachine hebt, snij dan de katernen tot de juiste maat. De mijne waren lichtelijk asymmetrisch, dus corrigeerde ik dat.

Stap 2: 3 manieren om gaatjes te prikken

Je kan deze stap overslaan als je je katernen uit een extra notitieboek hebt gehaald.
Als je gaatjes gaat prikken mag je zelf de locatie en de tussenafstand van de gaatjes bepalen. Een makkelijke manier om dit (voor deze binding) te bepalen is om de breedte van je katernen te nemen en dit te delen door een oneven nummer.

1:

Maak een prikgids van een stukje karton. Het moet dezelfde breedte hebben als je katernen. Snij kleine driehoekjes waar je de gaatjes wil hebben. Teken een pijl zodat je altijd weet welke kant altijd gelijk moet blijven aan de bovenkant van je katernen. Hou je katernen vast zoals in de grafiek en duw de naald door de katernen zoals getekend.

2:

Gebruik een oud dik boek (telefoonboek?) waar je geen nut meer voor hebt (dit zal het boek ruïneren!) Maak een prikgids van een stuk gevouwen papier met dezelfde maten als het papier van je katernen. Prik door de katernen met een priem of een naald (voorzichtig met je vingers!) zoals in de foto.

3:

Gebruik een prikmal en priem. Maak een prikgids van een stuk gevouwen papier met dezelfde maten als het papier van je katernen.

Stap 3: Het maken van de papieren stroken.

1:

Meet de afstand tussen de gaatjes op. Bedenk dat er nog wel ruimte moet zijn voor de draad. In andere woorden: meet de gaatjes zelf niet mee.

2:

Snij nu papier in stroken met de breedte die je net hebt opgemeten. De lengte van deze stoken moet 2 keer de breedte van je katernen zijn plus de dikte van al je katernen samen, het liefst nog iets meer.

Stap 4: Het naaien van de katernen

Let op! Deze beschrijving werkt alleen als jouw katernen een even aantal gaatjes hebben (en dus een oneven aantal stroken krijgen in de kaft, zoals hierboven aangegeven.)

1:

Je kan dit diagram gebruiken of de beschrijvingen of allebei.

2:

Neem een stuk draad. Het moet de lengte zijn van al jouw katernen samen plus wat extra. Maak een knoop aan het einde van de draad en begin met naaien aan de binnenkant van je eerste katern. Maak een lus om het uiteinde van de katern heen en ga nogmaals door hetzelfde gat, zoals in de afbeelding. Nu kan je op en neer de rest van de gaten gaan.

3:

Maak weer een lus, ditmaal om het andere uiteinde van je katern heen en ga ook nu weer door hetzelfde gat heen. Je draad is nu aan de binnenkant van je katern.

4:

Ga van de buitenkant van de tweede katern naar de binnenzijde van het tweede katern, door het eerste gaatje heen, en maak weer een lus zoals hiervoor. Ga nu weer op en n eer door de rest van de gaatjes van het tweede katern. Maak weer een lus. Je draad moet nu aan de buitenkant van je tweede katern zijn.

5:

Nu is het tijd om de papieren stroken tussen de katernen en de draad te weven. Het helpt als je de katernen samen houd met een clip. Trek de stroken niet helemaal door naar het midden, want het kan zijn dat ze per ongeluk kunnen vouwen tijdens het naaiproces.

6:

Nu kan je de rest van de katernen aan de stroken naaien. Volg verder het diagram. Als je moeite hebt om alles vast te houden kan je proberen om het van de rand van een tafel te hangen. Gebruik clips om alles bij elkaar te houden. Ik trek alle draden nog even extra aan om te zorgen dat het naaiwerk goed strak is. Nu kan je het naaiwerk afwerken met een knoop (met een beetje lijm) en trek de stroken helemaal door naar het midden.

Stap 5: Het maken van de kaft.

1:

Zorg ervoor dat je katernen in het midden van je stroken zitten en dat de beide uiteindes van je stroken lang genoeg zijn om de gehele breedte van de katernen te overbruggen. Nu kan je stroken vouwen om de rug van het boek te creëren, zoals in de afbeelding.

2:

Snij meer papieren stroken. Je kan de breedte van deze stroken bepalen door de breedte van de katernen te verdelen door een getal. De lengte van deze stroken moet iets langer zijn dan de lengte van de katernen. Neem een van de stroken en knip deze precies even lang als de katernen.

3:

Maak de bovenste en onderste horizontale strook vast aan de strook die je net precies op maat hebt geknipt. Zorg ervoor dat alle zijdes goed uitlijnen aan de katernen. Gebruik PVC lijm of dubbelzijdig tape (roller). Gebruik liever geen natte lijm of plaksel.

4:

Nu kan je de andere horizontale stroken aan de verticale strook bevestigen, om en om aan de onder- en bovenkant van de verticale strook, zoals in de afbeelding. Knip de horizontale stroken af als ze uitsteken.

5:

Weef de andere verticale stroken door de horizontale stroken.

6:

Het is handig om de laatste strook in het midden te hebben. Als je daar moeite mee hebt kan je een eindje van een verticale strook omvouwen en dat stukje er beetje bij beetje doortrekken.

7:

Uiteindelijk kan het weefsel er zo uitzien.

8:

Bevestig de verticale stroken aan de bovenste en onderste horizontale strook en knip af wat er uitsteekt.

9:

Draai het boek om en herhaal stap 2 tot 8. Je notitieboek is nu klaar!


Lees verder:

De volgende portfolio projecten zijn aan dit bericht gekoppeld: