/Portfolio: Blog Kluisboek

Geschreven door Marenne op 23 november 2011  | Geplaatst onder /Koptische Binding.

Ik heb dit boek gemaakt om een header the creëren voor dit blog. Het lettertype is Palatino Black. De letters zijn de binding die het boek bij elkaar houd. Het boek heeft 45 katernen die allemaal een individuele prikmal nodig hadden.
Ik denk dat dit het langst is dat ik ooit over een boek heb gedaan. Ik ben ermee gestart lang voordat ik begon met de kleine BoekBindBoetiek boeken! Net naaien was leuk, maar de rest leek een eeuwigheid te duren. Ook gingen er behoorlijk veel dingen mis. Toch ben ik blij dat dat allemaal gebeurde met één boek in plaats van meerdere. Nu weet ik wat de oplossingen zijn!

Er ging veel fout tijdens het maken van deze boekkluis. Ten eerste bleek dat het boek te hoog was voor mijn snijmachine. Ik nam hem naar een copyshop, waar ze te veel druk uitoefende en zo de onderste vellen scheurden en het boek diagonaal sneden. Gelukkig was er nog genoeg ruimte dus ik paste mijn snijmachine aan en sneed het boek opnieuw. Toen heb ik het gat in het midden gesneden, maar omdat ik dat nog nooit had gedaan werd het erg oneven. Ik besloot dit glad te maken met een mix van zand en verf en dat werkte goed bij de zijkanten. Het vervormde mijn kaften ook, wat ik oploste door een soort ‘pers’ te maken van stapels papier. Toen ik het boek sloot bleek er een kleine opening te zijn tussen het onder en bovendeel, maar dit besloot ik te negeren. Er is ook een vel van een katern bij de rug gebroken.
Dit is een Koptische binding met namaak-leren kaften.